Uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z p. Joanną Dziadosz zabrali nas w kulinarną podróż po Europie. W nowoczesnej, doposażonej kuchni dydaktycznej uczniowie sporządzili potrawy z kuchni greckiej, niemieckiej, węgierskiej, rosyjskiej i włoskiej. Na stole szwedzkim w sali restauracyjnej znałazły się m.in. syberyjskie pielmieni, włoskie pasta al pomodoro oraz grecka sałatka horiatiki. Warto dodać, że powyższe działania są elementem Uczniowskiego Mini Projektu Badawczego realizowanego w ramach projektu MKZII.

Kolejnym jego etapem będzie opracowanie przewodnika ,,Podróże kulinarne przez Europę” jako pomocy dydaktycznej wykonanej przez uczniów dla uczniów. Gimanzjalisto przyjdź do nas i sprawdź – tak ciekawie i mi…

Więcej: Podróże kulinarne przez Europę w ZSA w Bożkowie

W ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku uczniowie z poszczególnych branż biorą udział w zajęciach prowadzonych przez wyspecjalizowane ośrodki  naukowo-badawcze. Dnia 31.10.2014 piętnaścioro uczniów z klas technikum agrobiznesu  naszej szkoły udało się do Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu na zajęcia z zakresu e-biznesu. Bardzo sympatyczna Pani doktor Agnieszka Dejnaka poprowadziła warsztaty. Zapoznała nas z podstawowymi zagadnieniami i metodami z zakresu e-marketingu, rozmawialiśmy m.in. o kodach QR, interaktywnych botach, okularach 2013, i innych nowatorskich trendach w e-biznesie.

Po zajęciach otrzymaliśmy ciepły posiłek i udaliśmy się w drogę powrotną.

Kacper Błaszko IV TA…

Więcej: Zajęcia z zakresu e-biznesu

Dnia 21.10.2014r. odbył się wyjazd do Wrocławia na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II”. W zajęciach o tematyce „ Zrównoważona konsumpcja na rynku polskim, prawa konsumenta żywności”  uczestniczyła 15 osobowa grupa z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem.

Zajęcia były bardzo ciekawe, uczniowie wykazywali się dużą aktywnością w danym temacie  i mieli okazję jeszcze bardziej pogłębić swoją wiedzę zawodową.

Na koniec uczestnicy udali się na obiad do restauracji tuż obok Uniwersytetu po czym niezwłocznie wyruszyli w drogę powrotną.

                            &…

Więcej: Wyjazd do Wrocławia na Uniwersytet Przyrodniczy

 

W dniach 29.09-01.10.2014r. grupa 12 uczniów z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie wraz z opiekunem brała udział w projekcie „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach projektu odbyły się wyjazdowe zajęcia specjalistyczne, które zorganizował  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

 

     W pierwszym dniu pobytu naszych uczniów odbyły się  wykłady i ćwiczenia na temat: Uprawa roślin modyfikowanych genetycznie, Ekologiczne systemy produkcji roślinnej i zwierzęcej,
Ocena jakości materiału siewnego.
Po południu uczniowie zwiedzali Wrocław wraz z przewodnikiem.

 

  &nb…

Więcej: Zajęcia na Uniwersytecie Przyrodniczym

5 czerwca 2014r. pojechaliśmy na wycieczkę zawodoznawczą do Arboretum w Wojsławicach. Wyjazd ten odbył się w ramach projektu ?Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II. Na miejscu zobaczyliśmy wiele gatunków roślin, których nie można spotkać na co dzień. Większość z nich znamy tylko ze szkolnych podręczników. Niesamowite kolory, kształty i wygląd rabat zachwycił nas wszystkich. Szczególną uwagę zwróciliśmy na drzewa pomnikowe np. 200-letnią czerwonolistną formę buka pospolitego oraz  100-letnie odmiany klonów palmowych. Są one ogromną wartością tego ogrodu, są najstarsze na Dolnym Śląsku. Niektóre z tych drzew to wręcz „żywe skamieniałości” np. mamutowiec olbrzymi czy cedr turecki. Różaneczniki, z których słynie…

Więcej: Czarodziejski ogród

20 maja uczniowie z klas technik agrobiznesu, technik usług gastronomicznych i technik architektury krajobrazu, w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II”,  pojechali na wycieczkę zawodoznawczą do Zagrody Ekologicznej „Kozia Łąka” w Łomnicy k. Jeleniej Góry. Wszystkie produkty tego gospodarstwa wytwarzane są w 100% zgodnie z naturą: nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. Właściciele zagrody hodują kozy (obecnie stado liczy ok 150 sztuk), a z ich mleka produkują wyjątkowe sery. W 2010 r. Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w…

Więcej: Kozie smakołyki