Okres jesienno-zimowy w naszym klimacie to czas obniżonej odporności i wzmożonej liczby infekcji. Niskie temperatury oraz brak słońca wpływają negatywnie na nasze samopoczucie. Dodatkowo na stan naszego zdrowia ma wpływ szereg innych czynników m.in. sposób odżywiania. W tym czasie niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi niezbęnych składników odzywczych wraz z pożywieniem. Uczniowie w ramach działalności Szkolnego Kółka Biologicznego postanowili więc sprawdzić w jakich produktach spożywczych występuje witamina C i które z nich są najlepszym jej źródłem. Nie bez powodu – to właśnie ta witamina m.in. wzmacnia nasz system odpornościowy, zwiększa odporność na infekcje czy też przeciwdziała zmęczeniu. Na początku doświadczenia uczniowie słusznie założyli, że witamina C występuje zarówno w tabletkach musuących jak i soku pomarańczowym z kartonu oraz świeżo wyciśniętym z owoców. Następnie postanowili sprawdzić, w którym produkcie jest jej najwięcej. Analiza opierała się na zdolności witaminy C do odbarwiania roztworu skrobi zabarwionego płynem Lugola. W czasie analizy uczniowie sporządzili trzy próbki zawierające roztwór skrobi zabarwiony płynem Lugola i do każdego z nich kroplami wprowadzali roztwór witaminy C. Im więcej witaminy zawierał badany roztwór tym szybciej roztwór ulegała odbarwieniu. Przeprowadzone doświadczenie wykazało, że najwięcej witaminy C znajduje się w soku ze świeżych pomarańczy. Uczniowie przekonali się więc, że najlepszym źródłem naturalnych witamin są właśnie świeże owoce. Dlatego też z pełną odpowiedzialnością polecają w okresie jesienno-zimowym świeże owoce jako główne źródło witaminy C. Na zdrowie oczywiście :)